Zakąski

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Autor: Darka

W dużym naczyniu przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać i dodać do suszonych drożdży. Wymieszać. Dodać 2-3 łyżki mąki. Zostawić zaczyn przykryty lnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu zaczynu dodać łyżkę oleju i odrobinę soli. Dodać letnią wodę i mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z miodem. Ciasto odrywać kawałkami (najlepiej ręce mieć posmarowane olejem). Uformować okrągły placuszek. Każdy posmarować na środku mieszanką musztardy i miodu. Na to położyć kawałek szynki, plasterek salami oraz trójkącik serka topionego. Farsz zawinąć w ciasto i uformować bułeczkę. Podobnie postępować przy kolejnych bułeczkach. Bułeczki układać na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować żółtkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni.

Składniki

  • Opakowanie suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • Olej
  • Sól
  • Letnia woda
  • Trójkąciki serka topionego dowolny smak
  • Szynka konserwowa – opakowanie
  • Salami pepperoni
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • Żółtko

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version