Ciasta i ciasteczka

Dyniowe babeczki z polewą

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 300 ml.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą, przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy ok. 25-35 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni z opcją ‘grzania od dołu’. Ciastka wyjmujemy z foremek dopiero, kiedy ostygną.

Przygotowujemy polewę. Mleko, masło i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gorącą masą polewamy babeczki i od razu dekorujemy je skórką z pomarańczy.

Rada:

  • Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  • Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki pieczonej dyni
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • 50 g serka topionego Edam SERTOP
  • ¼ kostki masła
  • 50 ml mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Dodatkowo do ozdoby: 

  • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version