Potrawy mięsne

Jagnięcina w sosie miętowym

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24h do 48h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.2h.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z Delisią i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Składniki

Składniki dla 6-8 osób

  • Udziec jagnięcy (2kg)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
  • 3-4 łyżeczki tymianku
  • 3-4 łyżeczki bazylii
  • 3-4 łyżeczki rozmarynu
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Składniki na sos:

  • 2-3 kostki twarogowej Delisii marki SERTOP
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • Szczypta soli

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version