Zupy

Serowa zupa meksykańska

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Mięso kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.

Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • ½ papryczki chili
  • 200g mięsa z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 1l domowego bulionu drobiowego
  • ¾ szklanki ryżu
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version