Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanów

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut aby zmiękły, następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.

W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • liście świeżej bazylii

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version