Filmy kulinarne

Przepisy Kingi Paruzel

Zielone risotto

Przygotowanie

W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok. 3-4 min. Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn odparuje, dolewamy stopniowo pozostały płyn. Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, zielony groszek i drobno pokrojoną pietruszkę. Na sam koniec dodajemy serek topiony, aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżą pietruszką. Podajemy z podsmażoną na maśle szynką lub boczkiem.

Składniki

  • 100 g ryżu Arborio
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 serki topione Oscar z szynką SERTOP
  • sok z 1/2 limonki
  • 3-4 łyżki groszku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • duża garść świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • szynka lub boczek

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version