Filmy kulinarne

Przepisy Kingi Paruzel

Zupa serowa z pistacjami

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Na rozgrzane dno garnka wylać około 3 łyżek oleju i dodać łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę smażyć. Dodać marchewkę i gotować jeszcze ok 3 min. Całość zalać bulionem, dodać serki topione oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Zblendować na gładki krem. Do zupy dodać 2/3 posiekanych pistacji i zieloną cebulkę. Zupę przelać do bulionówek. Na każdą wykładać kwadrat z ciasta francuskiego, brzegi posmarować żółtkiem. Zapiekać około 10-15 min w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C. Przed podaniem posypać resztką pistacji i zieloną cebulkę.

Składniki

  • 1l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 4-5 kostek serka topionego śmietankowego SERTOP
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka masła
  • zielona cebulka
  • 100 g pistacji
  • ciasto francuskie
  • 1 żółtko

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version