Zakąski

Placki z batatów i sera

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut). Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, przyprawę do piernika, serek i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.
Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 1 duży batat
  • 100 g serka topionego Śmietankowy
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ok. 100-150 ml mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 3 pomarańcze
  • masło

Do dekoracji: sezam, cukier puder

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version