Gotuj z nami

Barszcz kwaszony z uszkami

Barszcz kwaszony z uszkami

Składniki

Składniki na barszcz kwaszony:

  • 1,5 kg buraków
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • Sól
  • 1 główka czosnku
  • 5-7 l wody
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 2-2,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na farsz grzybowy:

  • 20 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • ½ krążka serka topionego z borowikami SERTOP
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki dokładnie szorujemy, kroimy w 2-3cm krążki i wkładamy do gliniaka lub dużego słoja. Dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy, na sam wierzch kładziemy kromkę pieczywa. Całość zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy gazą. Trzymamy w ciepłym miejscu ok. 5-7 dni. Po tym czasie barszczyk jest gotowy.
Grzyby wkładamy do garnuszka z wodą. W czasie, kiedy będą się moczyć, przygotowujemy ciasto pierogowe. Mąkę, sól i oliwę wrzucamy do malaksera. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę tak, aby ciasto było miękkie, sprężyste i nie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy go woreczka i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy farsz do uszek. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Grzyby odsączamy na sitku (wodę zostawiamy) i także kroimy w małą kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy razem z cebulą ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z moczenia grzybów, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Jeśli woda nie zdążyła wyparować, redukujemy ją, podgrzewając przez kilka minut grzyby na większym ogniu bez pokrywki. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.

Przystępujemy do robienia pierogów. Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość ok. 1mm a następnie przy pomocy noża wykrawamy z niego kwadraty (4cmx4cm). Na każdy kawałek ciasta kładziemy odrobinę farszu grzybowego i kawałeczek serka z borowikami. Zawijamy, tworząc trójkąt a następnie ściskamy rogi, nadając każdemu kawałkowi kształt uszka. Porcje uszek wrzucamy do gorącej i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Barszczyk podgrzewamy na małym ogniu tak, aby nie stracił wartości odżywczych (nie powinno się dopuścić do wrzenia). W razie potrzeby możemy wymieszać go z domowym bulionem lub zwykłym, gotowanym barszczem w stosunku 5:1 (5 części barszczu, 1 część bulionu/zwykłego barszczu). Uszka wkładamy do talerzy, nalewamy barszczyk i od razu podajemy na stół.

  • Znajdź nas na
Wszelkie prawa zastrzeżone , ©2013. Sertop Sp. z o.o
Projekt i wykonanie: Grupa Leonardo

 

Firma PZU SA w ramach prowadzenia działalności mającej na celu zapobieganie powstawaniu lub zmniejszaniu skutków wypadków ubezpieczeniowych dofinansowała „SERTOP” Spółce  z o.o. w Tychach zadanie prewencyjne polegające na wykonaniu badań termograficznych w celu lokalizacji uszkodzeń, awarii maszyn i urządzeń oraz zapewnieniu pracownikom wysokiego poziomu bezpieczeństwa w procesie produkcyjnym, poprzez szybkie i odpowiednie przeciwdziałanie sytuacjom awaryjnym na terenie zakładu.

 

PROW

 

EUROPEJSKI FUNDUSZ ROLNY NA RZECZ ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: EUROPA INWESTUJĄCA W OBSZARY WIEJSKIE

Operacja mająca na celu unowocześnienie produkcji SERTOP Sp. z o.o. poprzez wprowadzenie nowego produktu  - serów w plastrach
oraz inwestycji związanej z ochroną klimatu – pompy ciepła współfinansowana jest ze Środków Unii Europejskiej w ramach działania
 
4.2 Wsparcie inwestycji w przetwarzanie  produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój.

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Przewidywane wyniki operacji: Poprawa konkurencyjności poprzez wzrost wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej.

 

FUNDUSZE EUROPEJSKIE - DLA ROZWOJU INNOWACYJNEJ GOSPODARKI.
INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ.

SERTOP sp. z o.o. realizuje projekt „Wdrożenie Planu Rozwoju Eksportu dla Firmy SERTOP sp. z o.o.”
współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego - Innowacyjna Gospodarka Priorytet VI -
Polska gospodarka na rynku międzynarodowym, Działanie 6.1 Paszport do eksportu.
Projekt ma na celu zwiększenie udziału sprzedaży produktów firmy na rynkach zagranicznych.

Wartość projektu: 400 000 PLN
Wartość wsparcia ze środków UE: 200 000 PLN
Okres realizacji projektu: 01.04.2012 – 31.03.2014

 

eu.png (../download/obrazki_do_tekstow)

FUNDUSZE EUROPEJSKIE - DLA ROZWOJU INNOWACYJNEJ GOSPODARKI.
"DOTACJE NA INNOWACJE"

SERTOP sp. z o.o. realizuje projekt "Wsparcie działań eksportowych Spółki SERTOP na wybranych rynkach."
współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu
Operacyjnego - Innowacyjna Gospodarka Priorytet VI - Polska gospodarka na rynku międzynarodowym,
Działanie 6.5 Promocja Polskiej Gospodarki
Projekt ma na celu wsparcie działań eksportowych Spółki SERTOP na wybranych rynkach.

Wartość projektu: 722 827,00 PLN
Udział Unii Europejskiej: : 444 675,00 PLN
Okres realizacji projektu: 14.05.2012 – 31.05.2015

Osoba wyznaczona do kontaktu:  foto_ab.gif (../download/obrazki_do_tekstow)

Aneta Będkowska  
+48 32 329 12 35  

logo_ig.png (../download/obrazki_do_tekstow) logo_mg.png (../download/obrazki_do_tekstow)