Zupy

Barszcz kwaszony z uszkami

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Buraki dokładnie szorujemy, kroimy w 2-3cm krążki i wkładamy do gliniaka lub dużego słoja. Dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy, na sam wierzch kładziemy kromkę pieczywa. Całość zalewamy ciepłą wodą i przykrywamy gazą. Trzymamy w ciepłym miejscu ok. 5-7 dni. Po tym czasie barszczyk jest gotowy. 
Grzyby wkładamy do garnuszka z wodą. W czasie, kiedy będą się moczyć, przygotowujemy ciasto pierogowe. Mąkę, sól i oliwę wrzucamy do malaksera. Stopniowo dodajemy wrzącą wodę tak, aby ciasto było miękkie, sprężyste i nie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto wkładamy go woreczka i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy farsz do uszek. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Grzyby odsączamy na sitku (wodę zostawiamy) i także kroimy w małą kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy razem z cebulą ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z moczenia grzybów, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Jeśli woda nie zdążyła wyparować, redukujemy ją, podgrzewając przez kilka minut grzyby na większym ogniu bez pokrywki. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku.

Przystępujemy do robienia pierogów. Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość ok. 1mm a następnie przy pomocy noża wykrawamy z niego kwadraty (4cmx4cm). Na każdy kawałek ciasta kładziemy odrobinę farszu grzybowego i kawałeczek serka z borowikami. Zawijamy, tworząc trójkąt a następnie ściskamy rogi, nadając każdemu kawałkowi kształt uszka. Porcje uszek wrzucamy do gorącej i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Barszczyk podgrzewamy na małym ogniu tak, aby nie stracił wartości odżywczych (nie powinno się dopuścić do wrzenia). W razie potrzeby możemy wymieszać go z domowym bulionem lub zwykłym, gotowanym barszczem w stosunku 5:1 (5 części barszczu, 1 część bulionu/zwykłego barszczu). Uszka wkładamy do talerzy, nalewamy barszczyk i od razu podajemy na stół.

Składniki

SKŁADNIKI NA BARSZCZ KWASZONY

  • 1,5 kg buraków
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • Sól
  • 1 główka czosnku
  • 5-7 l wody
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie

1

SKŁADNIKI NA ciasto pierogowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 2-2,5 szklanki wrzącej wody

 

SKŁADNIKI NA farsz pierogowy

  • 20 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • ½ krążka serka topionego z borowikami SERTOP
  • sól
  • pieprz

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version