Zupy

Świąteczna zupa-krem z borowików

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Wszystko gotujemy ok. 1,5 godziny.

Następnie podgrzewamy mleko, do którego dodajemy serki topione. Mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia . Całość wlewany do gotującej się zupy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną zupę odstawiamy. Kilka grzybków odkładamy do dekoracji, a pozostałe składniki miksujemy na jednolity krem.

Na rozgrzaną patelnię dajemy pozostałą część masła. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę. Podsmażany do momentu zrumienienia.

Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.

Składniki

  • 600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
  • Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler, 2 ząbki czosnku
  • 3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy)
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • 150g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 kromki chleba tostowego pszennego
  • zielona pietruszka do dekoracji

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version