Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Wszystko gotujemy ok. 1,5 godziny.
Następnie podgrzewamy mleko, do którego dodajemy serki topione. Mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia . Całość wlewany do gotującej się zupy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną zupę odstawiamy. Kilka grzybków odkładamy do dekoracji, a pozostałe składniki miksujemy na jednolity krem.
Na rozgrzaną patelnię dajemy pozostałą część masła. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę. Podsmażany do momentu zrumienienia.
Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.