Ciasta i ciasteczka

Tarta inspirowana plackiem lotaryńskim

Pomysł na

Lunch w przerwie

Romantyczna kolacja

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, zimną wodę oraz sól. Wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto i odkładamy je do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy do formy na tartę i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wykładamy drobno pokrojony boczek i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż się lekko skarmelizuje. Cebulę i boczek wykładamy na podpieczona tartę, układamy ser topiony pokrojony na kawałki. W misce mieszamy jajka z mlekiem, śmietanką oraz przyprawami. Mieszankę wylewamy na tartę i całość wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika góra-dół. Pieczemy około 40 minut, na koniec tartę posypujemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 10 min.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 4 trójkąciki serka topionego proteinowego
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g tartego sera mozzarella

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version