Zupy

Zupa brokułowa z sherry

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki z powstałej masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć, a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry.Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne. Zalać zupą. Życzę smacznego.

Składniki

  • 1 kg brokułów
  • 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 
  • 150g metki 
  • serek topiony Złoty Ementaler – kostka 100g
  • kostka rosołu wołowego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czerstwa bułka
  • jajko, dodatkowo samo żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • kieliszek sherry

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version