Zupy

Zupa dyniowa

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1 h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

Rada:

  • Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  • Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • 1/3 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100 g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do dekoracji

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version