Przygotowanie
Cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Całość podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z vegetą, dodajemy serki i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę blendujemy i zagęszczamy kaszą jaglaną. Na sam koniec dodajemy dwie, kopiaste łyżki tartego chrzanu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy placki:
Ziemniaki i marchewki trzemy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Warzywa przekładamy na sitko i mocno odsączamy, a następnie przekładamy do miski, dodając jajko, mąkę. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Z masy formujemy cienkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Gorący krem przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy placek ziemniaczany (możemy go pokroić), dekorujemy natką pietruszki.