Potrawy mięsne

Mięso duszone z sosem serowym

Pomysł na

Lunch w przerwie

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy wcześniej pokrojone w kostkę, posolone i popieprzone mięso, które przesmażamy na dużym ogniu. Dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony serek i wlewamy 1 szklankę wody. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż serek się roztopi i powstanie jednolity sos. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą lub makaronem.

Składniki

  • 500g mięsa z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła klarowanego do pieczenia
  • przyprawy: sól i pieprz
  • 100g dowolnego serka topionego np. Delisia, Złoty Ementaler
  • 1 szklanka wody 

Do dekoracji: natka zielonej pietruszki

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version