Farsze

Pierogi z owocami

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

 Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki lub wrzątek. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na blacie, wysypanym mąką i wycinamy szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciastka wkładamy jedną, wydrylowaną wiśnię oraz kawałek serka. Brzegi pierogów łączymy ze sobą. Gotowe pierogi – wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 5 minut od momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi odsączamy na sitku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii lub tradycyjnie – miętą.

Składniki

Składniki NA ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 200 ml wrzątku

składniki dodatkowe

  • drylowane, mrożone wiśnie
  • 100g serka topionego twarogowego Delisia
  • cukier

Do dekoracji: liście świeżej bazylii

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version