Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze do momentu, aż uzyskamy miękkie i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wrzątku. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy odsączone na sitku, pokrojone w kostkę grzyby (wodę zostawiamy), całość smażymy. Po ok. 10 minutach zmniejszamy ogień, wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie (ok 20 minut).
Grzyby ponownie przecedzamy przez sitko: ¼ część wraz z wodą przekładamy do garnuszka (wykorzystamy je późnij do przygotowania sosu grzybowego), do reszty dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy. Tak przygotowaną masą będziemy wypełniać pierogi.
Ciasto pierogowe wyjmujemy z woreczka, rozwałkowujemy na grubość 1mm i wycinamy kulisty kształt np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zwijamy boki i zaciskamy je palcami, tworząc pierogi. Poszczególne porcje wrzucamy na gorącą i osoloną wodę, gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Przygotowujemy sos. Wodę z grzybami z garnuszka zagotowujemy z serkami topionymi. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz poszatkowaną natkę pietruszki. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.
Gotowe pierogi odcedzamy na durszlaku i kładziemy na talerze. Obok robimy kleksy z sosu grzybowego oraz oliwy z oliwek. Całość dekorujemy natką pietruszki i od razu podajemy na stół.