Potrawy z ryb

Risotto z łososiem

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Rozgrzewamy oliwę i połowę masła na dużej patelni na średnim ogniu, a gdy masło się rozpuści, dodajemy cebulę i smażymy przez ok 10 minut, aż zmięknie, ale nie nabierze złotego koloru. Dodajemy sprasowany czosnek, mieszamy i smażymy przez 1 minutę, Wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy przez 4-5 minut, aż wino odparuje. Wlewamy połowę bulionu do ryżu i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, tak by ryż nie przywarł. Gdy płynu będzie coraz mniej, stopniowo wlewamy kolejną porcję bulionu. Gdy prawie cały płyn będzie zredukowany, dodajemy trójkąciki serka topionego i mieszamy, a gdy już cały się roztopi, dodajemy pozostały parmezan. Łososia kroimy na cienkie paski, posypujemy nim porcję risotto na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 600 ml bulionu
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony lub drobno starty
  • 250 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wina
  • ½ cytryny, sok i skórka
  • 2 trójkąty serka topionego proteinowego
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version