Zapiekanki

Tarta ze szpinakiem

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do malaksera i mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być w miarę miękkie i nie lepiące się do palców – jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gotową masę wkładamy na 1/2 h do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy 15-17 minut w 200 stopniach.

Przystępujemy do przygotowania masy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy serki topione i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Odkładamy na bok. Kiedy masa trochę ostygnie, wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz, a następnie wykładamy na upieczony blat tarty. Zapiekamy ok.10-15 minut w temp. 160 stopni.

Składniki

SKŁADNIKI NA 1 TARTĘ

  • 1,5 szklanki maki
  • 1/3szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ kostki masła

 

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • ½ opakowania mrożonego szpinaku lub 1 duży pęczek świeżego szpinaku
  • 3 kostki serka Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (niekoniecznie)

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version