Potrawy mięsne

Kotlet schabowy w cieście

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Autor: 1234domowy

Do naczynia dajemy mleko, wbijamy jajko i dodajemy mąką. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy odrobiną soli i przyprawami. Przygotowana masa ma być dość gęsta. Kotlety zbić, lekko posolić i popieprzyć. Każdy osobno zanurzyć w cieście z obu stron i smażyć krótko na rozgrzanym oleju. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Posypać startym serem topionym i żółtym. Wstawić do piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piec do momentu aż kotlety będą miękkie a serek zrumieniony.

Składniki

  • 1 jajko
  • Szklanka mleka
  • Szklanka mąki
  • Pół szklanki sera topionego startego na tarce (wcześniej zostawiamy serki topione w zamrażalniku na 1 godzinę)
  • Pół szklanki sera żółtego startego na tarce (typ twardy)
  • Przyprawy ( wg uznania może być bazylia, czerwona papryka czy oregano)
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 kotlety schabowe
  • Olej do smażenia
  • Masło do posmarowania naczynia

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version