Makarony

Makaron z porem, boczkiem i pysznym, kremowym sosem

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy na talerzyk. Część zostawiamy do dekoracji potrawy. Tłuszcz z boczku zostawiamy do smażenia warzyw. Cebulę obieramy i wrzucamy na patelnię. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojonego w talarki pora. W razie potrzeby dodajemy masło.

Całość smażymy do momentu, aż por będzie miękki. W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu mleko z pokrojonym serkiem. Kiedy serek się rozpuści, dodajemy boczek, cebulę i pora. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy na ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony makaron.

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 1,5 szklanki dowolnego makaronu np. penne
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Tylżycki
  • 100 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 1/3 średniego pora
  • sól, pieprz do smaku
  • masło

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version