Makarony

Makaron z sosem camembert, kurczakiem i bazylią

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i chwilę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i smażymy ok.10 minut. Dodajemy bulion lub wodę oraz pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem ok.20 minut, a następnie dodajemy pokrojony serek topiony oraz bazylię i mieszamy, do rozpuszczenia się serków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki – redukujemy go, podgrzewając całość na małym ogniu. Jeśli zbyt gęsty – dodajemy więcej bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy całość pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby sos nie wystygł.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i wykładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos, całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 100g kostka serka topionego Camembert marki SERTOP
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 6 małych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki makaronu np. tagliatelle
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 
  • liście świeżej bazylii

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version