Makarony

Makaron z sosem serowo-dyniowym

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1 h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) a następnie przygotowujemy sos.

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron. Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu.

Rada:

  • Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
  • Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 5 gniazdek tagliatelle
  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda
  • 100 ml mleka
  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version