Przygotowanie
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1 h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) a następnie przygotowujemy sos.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron. Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu.
Rada:
- Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
- Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.