Kasze

Marchewka z serem i kaszą

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 10 minut. Przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aby napęczniała.
W czasie, kiedy kasza się gotuje, przygotowujemy marchewki. Warzywa obieramy, kroimy na dwie części (wzdłuż) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut (powinny być al. dente).
Przygotowujemy sos:
Mleko zagotowujemy w garnuszku z pokrojonym w kostkę serkiem i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści.
Kaszę wykładamy na talerze, na nią kładziemy marchewki. Całość polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.

Smacznego!

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 6 marchewek średniej wielkości
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 1 szklanki wody
  • 100g serka topionego Edam z serii „Jak Dawniej”
  • 2-3 łyżki mleka

Do dekoracji: czarnuszka

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version