Przygotowanie: Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami
Papryki kroimy wzdłuż na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy razem. Kroimy: cebulę i cukinię w kostkę, czosnek w plasterki. Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 min. Następnie dodajemy czosnek, mieszankę przypraw i smażymy przez kolejne 3 min. Kolejno dodajemy cukinie, paprykę oraz pomidory z puszki. Całość gotujemy przez 4 min. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur, dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, układamy na blasze. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Gouda. Całość zapiekamy jeszcze ok 10 min.
Przygotowanie: Papryki faszerowane ryżem i warzywami
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pistacje i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę cebulę oraz czosnek w plasterki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Do cebuli dodajemy ryż i oregano, chwilę smażymy, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż będzie robić się przezroczysty, wlewamy bulion i gotujemy całość ok. 10 min., nie zapominając, aby co jakiś czas zamieszać. Pistacje kruszymy na drobniejsze kawałki, a następnie dodajemy je do ugotowanego ryżu. Kolejno dodajemy pokruszony ser feta i posiekaną bazylię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przekrajamy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie wypełniamy je gotowym farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Cheddar. Całość zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Zapieczone papryki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Składniki: Papryki faszerowane chilli con carne
Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 min. Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 3 min. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło i nie mało grudek. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i gotujemy przez ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oczyszczone połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na podpieczone papryki nakładamy plastry sera Gouda i zapiekamy ok 10 min.