Farsze

Filmy kulinarne

Zapiekanki

Nadziewane papryki - 3 odsłony

Przygotowanie: Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

Papryki kroimy wzdłuż  na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy razem. Kroimy: cebulę i cukinię w kostkę, czosnek w plasterki.  Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 min.  Następnie  dodajemy czosnek, mieszankę przypraw i smażymy przez kolejne 3 min. Kolejno dodajemy cukinie, paprykę oraz pomidory z puszki.  Całość gotujemy przez 4 min. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur, dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, układamy na blasze. Następnie  wkładamy do  piekarnika i pieczemy 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Gouda. Całość zapiekamy jeszcze ok 10 min.

 

Przygotowanie: Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pistacje i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę cebulę oraz czosnek w plasterki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Do cebuli dodajemy ryż i oregano, chwilę smażymy,  mieszając co jakiś czas. Gdy ryż będzie robić się przezroczysty, wlewamy bulion i gotujemy całość ok. 10 min., nie zapominając, aby co jakiś czas zamieszać. Pistacje kruszymy na drobniejsze kawałki, a następnie dodajemy je do ugotowanego ryżu. Kolejno dodajemy pokruszony ser feta i posiekaną bazylię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przekrajamy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie wypełniamy je gotowym farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Cheddar. Całość zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Zapieczone papryki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Składniki: Papryki faszerowane chilli con carne

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 min.  Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 3 min. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło i nie mało grudek. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i gotujemy przez ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oczyszczone połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na podpieczone papryki nakładamy plastry sera Gouda i zapiekamy ok 10 min.

 

Składniki: Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

  • 4 średnie papryki
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki lub 1 papryczka chili

  • po łyżeczce: mielonego imbiru, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz curry
  • szczypiorek / zielona cebulka
  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP
  • pietruszka zielona do dekoracji

 

Składniki: Papryki faszerowane ryżem i warzywami

  • 4  średnie papryki
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu parabolic
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 g fety
  • suszone pomidory w oliwie
  • łyżeczka suszonego oregano

  • mały pęczek świeżej bazylii – drobno posiekana
  • ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP 

 

Składniki: Papryki faszerowane chilli con carne

  • 4 średnie papryki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½  puszki fasoli czerwonej w zalewie
  • ½  puszki kukurydzy
  • ½  szklanki passaty pomidorowej
  • ½  łyżeczki papryki słodkiej
  • ½  łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • ser topiony w plastrach 130 g  Gouda SERTOP 

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version