Filmy kulinarne

Pasty

Zakąski

Pasztet jajeczny z plastrami sera topionego

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.  Całość smażymy aż cebula się zeszkli. W osobnym naczyniu  oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Ugotowane wcześniej jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich usmażoną cebulę, posiekaną zieloną cebulkę, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz dwie łyżki śmietany, surowe żółtko i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na sam koniec masę jajeczną mieszamy z ubitym białkiem. Połowę masy przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem dokładnie ją ugniatając. Następnie na wierzchu tak przygotowanej masy układamy plastry sera topionego Cheddar i kolejną warstwę masy jajecznej. Całość wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez  ok. 35 min. Wyciągamy pasztet z piekarnika i na wierzchu układamy kolejne plastry sera topionego. Powtórnie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się rozpuści. Gotowy pasztet można jeść na ciepło lub na zimno.

 

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku
  • ½  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 75 g  suszonych pomidorów
  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version