Przygotowanie
Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nie lepiące się ciasto. Przygotowujemy farsz. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8min a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek Śmietankowy kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego nożem prostokąty (5cmx10cm). Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka Śmietankowego ziołowego z czosnkiem. Składamy i dociskamy brzegi ciasta, tworząc kwadraty. Gotujemy ok. 5 min. w wodzie a następnie odcedzamy.
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepłe pierożki. Całość ozdabiamy listkami szpinaku i posypujemy kolorowym pieprzem.