Farsze

Pierożki ze szpinakiem

Pomysł na

Smaczny obiad

Przygotowanie

Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nie lepiące się ciasto. Przygotowujemy farsz. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8min a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek Śmietankowy kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm). 
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego nożem prostokąty (5cmx10cm). Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka Śmietankowego ziołowego z czosnkiem. Składamy i dociskamy brzegi ciasta, tworząc kwadraty. Gotujemy ok. 5 min. w wodzie a następnie odcedzamy. 
Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepłe pierożki. Całość ozdabiamy listkami szpinaku i posypujemy kolorowym pieprzem.

Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO DLA 3-4 OSÓB

  • 1,5 szklanki mąki
  • Wrzątek
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • ½ pęczku szpinaku
  • 1 serek Śmietankowy ziołowy z czosnkiem SERTOP
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki młodego czosnku

KŁADNIKI NA SOS

  • 1 serek Śmietankowy SERTOP
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30proc.
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu mielonego
  • 1 łyżka masła

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version