Filmy kulinarne

Zakąski

Tarta z jabłkami i malinami

Przygotowanie

Suche składniki ciasta należy przesiać na stolnicę, a następnie  dodajemy zimne masło klarowane pokrojone w kostkę. Wszystko siekamy drobno nożem, tak aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, stopniowo dolewamy wodę,  jednocześnie zagniatając składniki na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 15 min. W tym czasie kroimy jabłka na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy plasterki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy  i wyklejamy nim formę to tarty (26 cm średnicy). Ciasto należy nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub inne obciążenie, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.  Formę wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra-dół  na 15 – 20 min.

W tym czasie w rondelku gotujemy 3 łyżki wody z cukrem, gdy woda zawrze to zmniejszamy ogień i gotujemy syrop jeszcze przez ok. 5min.  Następnie odstawiamy syrop  do ostudzenia. Po wyjęciu ciasta  z piekarnika, ściągamy papier z fasolą, a na upieczony spód tarty wykładamy plasterki  jabłek, maliny i całość pieczemy jeszcze przez ok. 15 – 20 min. na złoty kolor. Po wyjęciu, wierzch tarty  smarujemy ostudzonym gęstym syropem i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut. Tartę można podawać na ciepło z lodami.

 

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła klarowanego  SERTOP
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

 

NADZIENIE

  • 1 kg jabłek
  • 100 g malin
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version