Przygotowanie
Suche składniki ciasta należy przesiać na stolnicę, a następnie dodajemy zimne masło klarowane pokrojone w kostkę. Wszystko siekamy drobno nożem, tak aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, stopniowo dolewamy wodę, jednocześnie zagniatając składniki na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 15 min. W tym czasie kroimy jabłka na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy plasterki sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę to tarty (26 cm średnicy). Ciasto należy nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub inne obciążenie, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Formę wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra-dół na 15 – 20 min.
W tym czasie w rondelku gotujemy 3 łyżki wody z cukrem, gdy woda zawrze to zmniejszamy ogień i gotujemy syrop jeszcze przez ok. 5min. Następnie odstawiamy syrop do ostudzenia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ściągamy papier z fasolą, a na upieczony spód tarty wykładamy plasterki jabłek, maliny i całość pieczemy jeszcze przez ok. 15 – 20 min. na złoty kolor. Po wyjęciu, wierzch tarty smarujemy ostudzonym gęstym syropem i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut. Tartę można podawać na ciepło z lodami.