Zakąski

Zapiekana cukinia w panierce

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem. Cukinię myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą.

Podsmażamy (krótko!) z obu stron na patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor i przekładamy na papier do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego Edam. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.

Składniki

Składniki dla 2-4 osób

  • ½ średniej cukinii
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Tylżycki, Gouda, Złoty Ementaler itp.
  • olej do smażenia

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version