Zakąski

Zapiekany kalafior

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Autor: Entuzjasta

W pierwszej kolejności robimy sos: do śmietanki dodajemy roztopione masło, bulion oraz mąkę. Całość podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajka, dodajemy ser, pokrojoną szynkę i posiekaną pietruszkę. Ugotowany kalafior mieszamy z sosem lekko wymieszanym z bułką tartą. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Składniki

  • Ugotowany kalafior
  • 50g masła
  • Bułka tarta
  • Sos: dwie-trzy kostki sera topionego
  • 50g masła
  • 25g mąki
  • pokrojona w kostkę szynka konserwowa (200g)
  • 200 ml bulionu z kostki, najlepiej warzywnej
  • kubeczek śmietanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version