Zakąski

Zapiekane bataty z serkiem

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.
Przygotowujemy sos:
Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i
1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą.

Smacznego!

Składniki

Składniki dla 2 osób

  • 1 duży batat
  • 100g serka topionego Śmietankowy 
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

Do dekoracji: trybula

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version