Zakąski

Zapiekane bataty z serem i orzechami

Pomysł na

Przekąska

Przygotowanie

Bataty obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Brytfannę smarujemy oliwą z suszonych pomidorów, wykładamy pokrojone bataty, które smarujemy z wierzchu oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Bataty wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika na ok 7-10 minut, grzanie góra-dół. Mieszamy sery na pastę. Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika i równomiernie rozkładamy na batatach pastę serową. Ponownie wkładamy bataty do gorącego piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż ser lekko się zarumieni. Do miski wkładamy posiekane prażone orzechy, drobno pokrojone pomidory suszone, posiekaną rukolę i miód. Mieszamy wszystko razem. Wyciągamy bataty z piekarnika i nakładamy na nie mieszankę z rukoli pomidorów i orzechów. Można podawać na ciepło i na zimno.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 1 większy batat
  • 5 serków topionych Gouda proteinowych
  • 100 g gorgonzolla
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 6 pomidorów suszonych w oliwie
  • garść rukoli
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version