Przygotowanie
Autor: Darka
W dużym naczyniu przygotować zaczyn. Mleko lekko podgrzać i dodać do suszonych drożdży. Wymieszać. Dodać 2-3 łyżki mąki. Zostawić zaczyn przykryty lnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu zaczynu dodać łyżkę oleju i odrobinę soli. Dodać letnią wodę i mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z miodem. Ciasto odrywać kawałkami (najlepiej ręce mieć posmarowane olejem). Uformować okrągły placuszek. Każdy posmarować na środku mieszanką musztardy i miodu. Na to położyć kawałek szynki, plasterek salami oraz trójkącik serka topionego. Farsz zawinąć w ciasto i uformować bułeczkę. Podobnie postępować przy kolejnych bułeczkach. Bułeczki układać na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować żółtkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni.