Potrawy mięsne

Kurczakowy strogonow

Pomysł na

Romantyczna kolacja

Smaczny obiad

Przygotowanie

Rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy na patelni i smażymy kawałki kurczaka na średnim ogniu, często mieszając, na złoty kolor. Doprawiamy i przekładamy do osobnego naczynia. Rozgrzewamy pozostałą oliwę, Smażymy cebulę przez 6-8 minut, aż zmięknie, ale nie nabierze złotego koloru. W międzyczasie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie wlewamy bulion, dodajemy kurczaka, przyprawy, musztardę i sos Worcestershire. Dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż bulion nieco się zredukuje. Na małym ogniu dodajemy kwaśną śmietanę i serki, aż połączą się w kremowy sos, który zacznie się delikatnie gotować. Po czym odstawiamy patelnię z ognia.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka bez skóry, pokrojona na kawałki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 trójkąty serka topionego proteinowego
  • 100 g kwaśnej śmietany lub crème fraiche

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version