Filmy kulinarne

Potrawy mięsne

Rolada z indyka faszerowana szpinakowym pesto

Przygotowanie

Pesto: Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pestki dyni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek i lekko podsmażamy, po czym dodajemy liście szpinaku. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Następnie szpinak, pestki dyni, ser Grana Padano, przyprawy i resztę oliwy blendujemy na gładkie pesto.

Rolada: Pierś z indyka kroimy na 1,5 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem przez folię tak, aby nie poszarpać mięsa. Tak przygotowane mięso układamy w kwadrat na folii spożywczej. Następnie kładziemy na mięsie plastry sera topionego i szpinakowe Pesto. Całość zwijamy w roladę. Na papierze do pieczenia rozkładamy plastry boczku tak, by objął całą roladę. Całość zawijamy w papier jak cukierek. Roladę pieczemy przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni.

 

Składniki

  • pierś z indyka
  • 250-300 g świeżego szpinaku w liściach
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g startego sera Grana Padano
  • boczek w plastrach (2 paczki)
  • sól i pieprz do smaku
  • ser topiony w plastrach 130 g Gouda SERTOP

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version