Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzane dno garnka wylać około 3 łyżek oleju i dodać łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę smażyć. Dodać marchewkę i gotować jeszcze ok 3 min. Całość zalać bulionem, dodać serki topione oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Zblendować na gładki krem. Do zupy dodać 2/3 posiekanych pistacji i zieloną cebulkę. Zupę przelać do bulionówek. Na każdą wykładać kwadrat z ciasta francuskiego, brzegi posmarować żółtkiem. Zapiekać około 10-15 min w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C. Przed podaniem posypać resztką pistacji i zieloną cebulkę.