Zapiekanki

Pizza z ananasem i Camembertem

Pomysł na

Romantyczna kolacja

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki. Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy kawałki serka Camembert, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki – papryczkę chili. Ananasa kroimy na ćwiartki. Usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem ‘od dołu’. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i polewamy oliwą z oliwek.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2-4 OSÓB

  • 400g mąki
  • 3 dag drożdży
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250ml ciepłej wody

 

SKŁADNIKI DODATKOWE

  • 2 kostki serka topionego Camembert marki SERTOP
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ dojrzałego ananasa
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek do polania pizzy
  • garść rozszponki do dekoracji

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version