Zapiekanki

Serowa zapiekanka z owocami morza

Pomysł na

Romantyczna kolacja

Smaczny obiad

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek, podsmażamy przez chwilę, dodajemy ocet balsamiczny, pomidory w puszce i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy pokrojoną w większe kawałki rybę, gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i gotujemy ok. 5 minut.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, stopniowo wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą, aż powstanie gładki sos. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serki, mieszamy, aż do roztopienia serków. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem wykładamy ryż, sos pomidorowy z rybą i krewetkami. Polewamy sosem serowym, wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut, aż sos serowy się zrumieni.

Składniki

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 300 g ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 12 obranych krewetek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 trójkącików serka topionego proteinowego

Wyślij przepis

Uwaga!

Przeglądarka internetowa z której korzystasz jest przestarzała przez co strona może nie wyświetlać się w prawidłowy sposób. Zalecane przeglądarki: Chrome, Firefox, Opera

Developer tools

ReD Responsive Framework version