Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek, podsmażamy przez chwilę, dodajemy ocet balsamiczny, pomidory w puszce i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy pokrojoną w większe kawałki rybę, gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i gotujemy ok. 5 minut.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, stopniowo wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą, aż powstanie gładki sos. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serki, mieszamy, aż do roztopienia serków. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem wykładamy ryż, sos pomidorowy z rybą i krewetkami. Polewamy sosem serowym, wkładamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut, aż sos serowy się zrumieni.